הריביות על מסלולי המשכנתה השונים עלו ב-0.5% - 1%

בעקבות משבר הקורונה העולמי, הבנקים השונים, רובם ככולם, העלו את הריביות שמציעים לציבור, החל מיום ראשון 15.3.2020, וחלקם אף העלו ביום חמישי קודם לכן (12.3.2020).
הסיבה לעליית הריביות על המשכנתאות נובעת מהתייקרות עלות הכסף ועליית הסיכון הפיננסי שמביא איתו משבר הקורונה.

הבנק מהווה בעצם תפקיד של מתווך פיננסי - בין כסף שהוא רוכש לבין כסף שהוא מוכר ללקוחותיו.
הפער המתקיים בין קניית הכסף שרוכש הבנק, למכירתו ללקוח הקצה, הוא בעצם - רווח הבנק על העסקה. וכן, יחד עם הרווח - קיים גלומים גם הסיכונים שבעסקה (למשל, אם לקוח לא עומד בהחזרי ההלוואות) ותשלומי הוצאות השונות כגון שכר לעובדים.

מחיר הכסף בריביות הקבועות והמשתנות לטווח הארוך שהבנק מגייס, משתנה בהתאם לתשואה על האגרות חוב ממשלתיות (עקום 0 ריאלי ונומינלי).

מיום חמישי 12-03-20 הייתה התייקרות של עלויות הגיוס (הכסף שהבנק רוכש) ובנוסף התייקרות המרווח כתוצאה מעלייה בסיכון, לכן הריביות ללקוח הקצה עלו בשבוע האחרון בכ-1%-0.5%, תלוי במסלולים ובתקופות המשכנתה.
בנוסף, עלו הסיכונים בשוק בשל אי יציבות תעסוקתית ואחוז האבטלה הגבוה שנגרם בעקבות משבר הקורונה.

כידוע, בתאריך 13.06.19 הייתה החלטה ראשונה מזה 10 שנים של ארה"ב להוריד את הריבית, ומאז בעצם חווינו 9 חודשים רצופים של ירידת ריביות בשוק המשכנתאות בישראל, והתחלנו להתקרב לשיא של שפל היסטורי בגובה הריביות.

בשבוע האחרון בעצם, בעקבות משבר הקורונה העולמי, חזרנו אחורה לגובה הריביות שהיו בסוף שנת 2018 – ובתחילת שנת 2019. יחד עם זאת, חשוב לנו להדגיש, שאנחנו עדיין בסביבת ריביות נמוכה בראייה היסטורית, כאשר שיאי גובה הריביות היו ב-2015.

בשבוע האחרון אנחנו נמצאים בתקופה מאתגרת במיוחד, ההצעות שקיבלנו "אתמול" היו טובות הרבה יותר, מההצעות שאנחנו מקבלים היום מהבנקים, והרבה לפני שהמצב הכלכלי יסתדר, הוא צפוי להיות גרוע יותר בטווח הקרוב.

מי שנמצא בתקופה של התוקף האישור העקרוני, שיעשה את כל המאמצים לסיים את כל המשימות שהבנק מבקש לעשות בהקדם האפשרי (לפני שהבנק משחרר את הכספים) עד לסיום התוקף של האישור העקרוני.
בשבוע האחרון נתקלנו בחידושי תוקף של "אישור עקרוני" ולצערם של הלווים, הריביות עלו,
והם קיבלו הודעה רשמית מהבנקים השונים, שעליהם להזדרז ככל האפשר כיוון שהריביות עולות, הריביות הקיימות בהתאם לאישור העקרוני כבר לא בתוקף, והריביות אף עתידות להמשיך ולעלות.

מומלץ במיוחד! לאחר שסיימתם את כלל המשימות ושלחתם לבנק (פיזית או במייל) את כל הטפסים הנדרשים, אנא ודאו ובקשו תיעוד שכל המשימות מהצד שלכם בוצעו.
כדי שאם יהיה עיכוב מצד הבנק בבחינת המסמכים שהבנק דרש, אפשר יהיה לבקש מהבנק שלא יעלה את הריביות, גם במידה ויעבור התוקף של האישור העקרוני.

----

להלן המלצות  למי שצריך לקבל משכנתה ב-3-4 החודשים הקרובים, מי שצריך בטווח של 4-6 חודשים, להמתין אחרי פסח. על כך כתבנו מאמר נפרד (קישור לכתבה -  בצל הקורונה - המלצות למי שצריך משכנתה בטווח של 6 חודשים הקרובים )

-----

בתאריך 16-03-2020, הייתה בהחלטה דרמטית, ריבית בארה"ב ירדה ל-0%, במטרה להזרים אשראי ולהוזיל את עלויות גיוס הכספים. ובכך בעצם להמשיך להניע את הכלכלה שנפגעה וממשיכה להיפגע מאוד בעקבות הצניחה בשווקי ההון שמשבר הקורונה מייצר.

התחזית הכלכלית שלנו היא שבתאריך הפרסום של בנק ישראל ב-06.04.2020 גם בישראל הריבית צפויה לרדת מ0.25%, לרמה אפסית.

לסיכום,

בטווח הקצר אנחנו עדיין לא רואים את ההשפעה שהייתה צריכה לבלום את ההפסדים הגבוהים.
אך פרשנותנו למהלך היא שבטווח הרחוק יותר, עלויות הגיוס ירדו, והדבר עשוי לגרום לבנקים למכור יותר הלוואות, במחיר זול יותר.

תודה שקראתם!
שי פרלמן,
כלכלן בכיר ויועץ משכנתאות.
חבר הנהלה בהתאחדות יועצי המשכנתאות, ושותף, מייסד ובעלים בחברת "פרל - ייעוץ משכנתאות".

הריביות על מסלולי המשכנתה השונים עלו ב-0.5% - 1%

מאמרים נוספים:

הרשמו לדיוור שלנו

* שדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה

בחרו תאריך ושעה לקביעת פגישה

אפריל 2024
א
ב
ג
ד
ה
ו
ש
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4